Нахлуването на руската армия в Украйна доведе до засилен и многопластов

...
Нахлуването на руската армия в Украйна доведе до засилен и многопластов
Коментари Харесай

Топ 5 на армиите с най-много танкове


Нахлуването на съветската войска в Украйна доведе до засилен и многопластов разговор сред Киев и неговите западни съдружници, като доставката на военна помощ е един от основните му аспекти.

Към днешна дата в центъра на тази тематика са танковете - бронираните бойни машини, подобаващи за всевъзможен терен, които революционизират метода на водене на бойни дейности по време на Първата международна война. И макар че доста анализатори предсказват от дълго време края на ерата на танковете, те остават крайъгълен камък за бойните качества на армиите и през XXI век.

В този ред на мисли, разумно поражда въпроса кои са армиите с най-вече танкове в света. Отговор дават от профилираната платформа Global Firepower в своята неотдавна оповестена ранглиста за танковите сили на другите страни през 2023 г.  

Класацията включва съществени бойни танкове като американския M1A2 Abrams и герамнския Leopard 2, само че също по този начин и средни и леки танкове, като тайландския Stingray. В статистиката не са включени бронетранспортьори или бойни машини на пехотата. 

Ето и топ 5 на най-големите танкови войски в света.

Русия

Според статистиката на Global Firepower съветските сили разполагат с 12 556 танка, като по този метод Руската федерация е международен водач към днешна дата. От прототипи на Т-72 до свръхмодерния Т-14 " Армата ", страната има повече тежки бронирани машини от общия брой на втория и третия - надлежно Северна Корея (6 645) и Съединени американски щати (5 500). 

Тук обаче създателите на класацията вършат едно конкретизиране - от тези близо 13 000 дейни бойни танка доста дребна част са на задоволително високо софтуерно равнище. Платформата цитира статистика от 2021 година, съгласно която оперативната бойна танкова мощ на Русия е около 2600 танка, формирана от Т-72, Т-80 и Т-90, като още 400 модела Т-72 се употребяват за учения.

Само 1/4 от тях се смятат за в действителност модерни танкове - Т-72Б3/Б3М, Т-80-БВМ и Т-90А/М, които имат последно потомство системи за стрелба и прицелване. Това е и една от аргументите съветските танкове да не могат да вземат преимущество на бойното поле в Украйна, макар че превъзхожда украинските сили повече от 6 пъти, показват от Global Firepower.  

Според чиновник на Пентагона Русия е изгубила половината от танковете си, откогато е почнала " специфичната военна интервенция " на 24 февруари 2022 година

Северна Корея

Вторият по величина танков парк в света принадлежи на Северна Корея, която разполага с 6 645 танка.

Корейската народнодемократична република поддържа бронирани качества от времето на Корейската война (1950-1953 г.), когато първото ѝ бронирано поделение, 105-а бронирана бригада, взе участие в нахлуването в Южна Корея. То се състои от 120 танка Т-34/85 руско произвеждане.

След войната севернокорейската войска се превъоръжава със руски Т-34/85, а по-късно с Т-55 и с Type 59, създадени в Китай. Въпреки че към този момент са остарели като технологии, анализаторите считат, че те не престават да са на въоръжение, наред с локални разработки като Chonma-ho (Летящ кон) и Pokpung-ho (Буря). 

В последна сметка се счита, че тези танкови сили не могат да се съпоставят със актуалните съществени бойни танкове макар числеността си. Военен блогър, представен от Visualcapitalist, ги назовава " слаби и жалки " - изключително спрямо южнокорейския К2 " Черна пантера "  от четвърто потомство, считан за един от най-модерните танкове в света. 

Съединени американски щати

Съединените щати са третата танкова мощ в света с 5 500 танка. Гръбнак на нейната войска продължава да бъде M1 Abrams, основан от Chrysler Defense (сега General Dynamics Land Systems) през 70-те години на предишния век като заместител на по-старите танкове M60.  

Той влиза за първи път в приложимост през 1980 година, само че не влиза в пердах до войната в Залива при започване на 90-те години на ХХ век. Тогава над 2 000 танка са ситуирани в бойни елементи, като едвам 23 са развалени или унищожени, по информация на Insider. Според източници от американската войска те са устояли даже на директни фронтални удари от Т-72 от руската ера и то с незначителни вреди.  

След Войната в Залива американската войска създава M1A2 Abrams, който през последните две десетилетия непрестанно се модернизира. Съвременният M1A2 тежи повече от 70 тона, задвижва се от газотурбинен мотор AGT1500, осигуряващ 1500 конски сили за скорост до 70 км/ч, и е въоръжен със 120-милиметрово главно оръдие, 50-милиметрова картечница M2 и двойка 7,62-милиметрови картечници M240. 

Китай

Четвъртият в света военен танков парк (4 950) е комбинация от съвременни и остарели модели. Затова и на 20-ия партиен конгрес Китайската народноосвободителна войска (НОАК) неотдавна беше взето решение да се форсира рационализация на танковите сили на страната с небосвод 2027 година, когато е стогодишнината на Китайската национална войска. 

Най-модерният главен военен танк на Китай - Type 99 от трето потомство, е локална разработка. Въоръжен с главно оръдие с диаметър 125 мм - малко по-голямо от общоприетото за НАТО 120 мм - и дизелов мотор с мощ 1500 конски сили, той е сериозна и доста маневрена машина, подчертават от Global Firepower и показват, че осъвремененият вид - Type 99A, дебютира през първата декада на 21 век. 

Според редица спекулации Type 99/99A може да се конкурира с американския M1 Abrams. Дори това да е по този начин, Китай изостава в създаването на моделите от четвърто потомство като съветския Т-14 " Армата ", южнокорейския К2 " Черна пантера " или японския Type 10.  

Но това не би трябвало да успокоява западните страни. Благодарение на големия си боен бюджет от 293 милиарда $ и добре развитата система за промишлен шпионаж китайската отбранителна промишленост е в положение бързо да стартира да създава военно съоръжение на високо равнище, в това число танкове.

Страната даже стартира да тества безпилотни танкове през 2018 година

Египет 

Африка също има своя представител в класацията за най-големите танкови армии в света. Това е Египет със своите 4 664 танка, а главната бойна машина на египетската войска е Ramses II. 

По създание този танк е мощно осъвременен главен военен танк Т-55. Неговият първи първообраз е доставен в Египет през 1987 след продължителни тествания. Ramses II дефинитивно влиза в произвеждане през 2004-2005 г. 

На ранните стадии модернизацията е обвързвана само с огневата мощност и подвижността на танка, само че на по-късните стадии се усъвършенства и равнището на отбрана. Корпусът на танка е модифициран, с цел да побере новия мотор, който има огромна аналогия с този, употребен от М60А3 (най-масовият главен военен танк в египетската армия).

Танкът е въоръжен със същото главно оръдие, употребявано от M60A3, в допълнение към усъвършенствана система за ръководство на огъня.

 

  

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР